Facebook YouTube

Patkós stúdió

levél ikon 2767 Tápiógyörgye Táncsics Mihály út 41.

telefon ikon +36 30 382 0895

mobiltelefon ikon +36 53 583 544

email ikon patkos[@]patkosstudio.hu

Új munkáink Új munkáink

ÚJ MUNKÁINK

Tanösvények menüpont Tanösvények menüpont

TANÖSVÉNYEK

Kiállítások menüpont

KIÁLLÍTÁSOK

Játékok menüpont Játékok menüpont

JÁTÉKOK

Grafikai munkák menüpont Grafikai munkák menüpont

GRAFIKAI MUNKÁK

Rólunk menüpont Rólunk menüpont

RÓLUNK

Lápok Háza, Szőce

Az interaktív panorámakép egy részleteAz interaktív panorámakép egy részleteAz interaktív panorámakép egy részleteAz interaktív panorámakép egy részlete
A lápi manó a lápi tündérrel együtt az egész kiállításon végigkíséri a látogatót

Az Őrségi Nemzeti Park munkatársaival történő többhónapos tervezés, ötletelés és gondos munka után 2014 májusában elkészült a Patkós Stúdió legújabb kiállítása a szőcei Lápok Házában.

A kiállítás témája a Szőcén található tőzegmohás láp, amely egy rendkívül értékes növény- és állatvilággal rendelkező – igen kevesek által ismert – területe hazánknak. Elképzelésünk az volt, hogy ezt a különleges lápi környezetet közelebb juttassuk az emberekhez, aki odalátogat, az maradandó élménnyel térjen haza.

A lápi tündér a lápi manó társa a kiállításban
A köszöntő táblán egy legenda és egy rejtélyes kislány fogadja a látogatókat

Az épület előterébe lépve titokzatos lápvilági hangulat fogad, amiről egy mesés üdvözlő tábla és egy nyitott könyv formájú, lápi és mocsári vidékek legendáit tartalmazó tábla gondoskodik.

A Lápok Házának nagyterme úgy nyújt népszerű-tudományos információkat, hogy mindeközben aktívan bevonja látogatóját. Interaktív elemeket tartalmazó szekrénypanelek ismertetnek meg azzal, mi a láp, milyen kapcsolat van ember és láp között, és hogy miért fontos a lápok védelme. A szekrények felső része inkább a felnőtteknek szól, míg az alsó részekkel a gyerekeknek nyújtunk játékos ismereteket.

A lápok sárkánya
A kiállítás belső terét interaktív szekrényekkel, interaktív panorámaképpel és dekoratív plexi lemezekkel rendeztük be. A plexiken a környék jellemző virágainak rajzát láthatjuk

A kiállítás egyik izgalmas installációja az interaktív panorámakép, amely a Szőcei Tőzegmohás Láp élővilágát mutatja be. A kép elforgatható korongjai alatt ritka pillangó- és növényfajok rajzát, valamint beépített madárpreparátumokat (fekete gólya, haris, darázsölyv) láthatunk. További érdekes kiegészítőkkel is találkozunk a teremben: a kereklevelű harmatfű rovarfogási módját tanulmányozhatjuk a praxinoszkóppal, és ha eddig nem tudtuk volna, milyen állat a tegzes, most felnagyított makettfigurák segítenek a megismerésben. A nyitva tartásról az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságnál lehet érdeklődni.

A kiállítás belső tere plexire nyomtatott virágrajzokkal és interaktív szekrényekkel
A praxinoszkóp és egy interaktív szekrény, amely a lápok kezelését, élővilágát, védelmét mutatja be.A lápok védelme játékosan: a szekrény alján különböző, a lápok védelmében segítkező gépeket kell a helyükre húzni.A kiállítás egy másik interaktív szekrénye komplex módon, forgatható kerékkel és ledvilágítással mutatja be a lápok kezelését és a jellemzpő növényzetetAz Őrség egyik jellegzetes rovarfaja a tegzes, amely lárva állapotában tegezt épít magának - a kiállításban két tegzes szobrot is láthatunk.
Új munkáink Új munkáink

ÚJ MUNKÁINK

TANÖSVÉNYEK

KIÁLLÍTÁSOK

JÁTÉKOK

GRAFIKAI MUNKÁK

RÓLUNK

levél ikon 2767 Tápiógyörgye Táncsics Mihály út 41.

telefon ikon +36 30 382 0895

mobiltelefon ikon +36 53 583 544

email ikon patkos[@]patkosstudio.hu