Facebook YouTube

Patkós stúdió

levél ikon 2767 Tápiógyörgye Táncsics Mihály út 41.

telefon ikon +36 30 382 0895

mobiltelefon ikon +36 53 583 544

email ikon patkos[@]patkosstudio.hu

Új munkáink Új munkáink

ÚJ MUNKÁINK

Tanösvények menüpont Tanösvények menüpont

TANÖSVÉNYEK

Kiállítások menüpont Kiállítások menüpont

KIÁLLÍTÁSOK

Játékok menüpont Játékok menüpont

JÁTÉKOK

Grafikai munkák menüpont Grafikai munkák menüpont

GRAFIKAI MUNKÁK

Rólunk menüpont

RÓLUNK

Rólunk írták

 Dr. Németh Csaba – osztályvezető
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Patkós Gábort úgy ismertem meg, hogy eljött hozzám Kőszegre, beszélgetni kezdtünk, és egyszer csak azon vettük észre magunkat, hogy már dolgozunk. Azóta is. Ő és munkatársai mindig akkor adtak új lendületet a közös munkának, amikor arra a legnagyobb szükség volt. Ha valaki kreatív, de földön járó vállalkozót keres és szereti, ha a saját munkájára igényes kivitelező vele együtt örül a sikernek, akkor személyében megtalálta, akit keresett.

Nézze meg az őrségi kiadványainkat, vagy a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont anyagát!

Füri András – igazgató
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Patkós Gábor úrral és az általa vezetett stúdióval a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság folyamatosan, sikeresen dolgozik együtt. Az egységes arculat alá rendezett kiadványcsaládunk számos darabja készült a közreműködésével, és az ma már elmondható, hogy a legidőállóbb kültéri információs tábláink is nála készültek. A Pál-völgyi-barlangról szóló, album jellegű könyv a fotóanyag egyedi színvilága miatt és a szerkesztés komplexitása miatt komoly kihívást jelentett, de az eredmény kifogástalan lett. A tökéletes fotó elkészítése vagy megtalálása, a témához illő tematikus térkép megszerkesztése, korábbi anyagok aktualizálása és bármi, amit a digitális grafika lehetővé tesz, az a Patkós Stúdióban magas színvonalon megvalósul. A munkák során napi többszöri egyeztetés zajlik. Reggeltől akár késő estig korrektúrapéldányok, térképek, szövegek százai áramlanak elektronikus formában a megrendelő és a kivitelező között. Valójában a megrendelő lelkiismeretességén áll, hogy a termék végül megfelel-e a legmagasabb elvárásoknak. A teljesítési határidőket a Patkós Stúdió mindig pontosan betartotta.

Gócsáné dr. Móró Csilla – múzeumigazgató
Blaskovich Múzeum

A tápiószelei Blaskovich Múzeum és a Patkós Stúdió együttműködése az 1990-es évek elejére nyúlik vissza. Az eltelt majd' két évtized alatt készített hat könyv, ismertető füzetek, leporellók, színes szóró- és képeslapok bizonyítják, hogy a stúdió megbízható és magas színvonalú munkát végez. A stúdió gondozásában készült könyvek méltók a Blaskovich Múzeum páratlanul gazdag műkincsállományához. A kötetek így nemcsak hírét viszik a tápiószelei közgyűjtemény kivételes anyagának, de a Patkós Stúdió magas mesterségbeli tudásának is.
  Példaként említjük a Blaskovich pipakatalógust, amelyről a Szépművészeti Múzeum korábbi főigazgató helyettese azt mondta, hogy e kiadványra bármelyik európai múzeum is büszke lehetne. A Blaskovich-kúria tárgyaihoz készített interaktív játékok, valamint a kúriakert természeti értékeit bemutató Botanikai tanösvény országos elismerést aratott. A múzeumkertben kialakított tanösvény a hozzá készítetett kiadványokkal (sétálófüzet, memóriajáték, puzzle) 2009-ben elnyerte a Múzeumpedagógiai Nívódíjat.

Ez a fejlesztés újabb sikerhez vezetett, mivel a tápiószelei Blaskovich Múzeum 2010-ben megkapta a Vendégbarát Múzeum kitüntető címet. Ezen elismeréssel az országban ez idáig csak 12 múzeum büszkélkedhet. A tápiószelei múzeum által elért sikerekhez nagymértékben hozzájárultak a Patkós Stúdió által végzett munkák. Ezért is ajánlom a tápiószelei múzeum partnerét, a Patkós Stúdiót.

 
 
Kovács Ferenc – polgármester
Tápiószele
 
Patkós Gábort és Stúdióját ajánlom mindenkinek, aki igényes kiadványok megjelentetését tervezi. Évek óta készíti Önkormány-zatunk újságját, kiadványait, térképeit, Tápiószele tájékoztató tábláit, nagy odaadással és kifogástalan minőségben. A Stúdió hozzá-értése, segítsége minőségi megjelenést biztosít településünk-nek. Legutóbbi közös munkánk a Tápiószele 790 éves fennállása és várossá nyilvánítása alkalmából kiadott könyv, mely méltán koronázza meg eddigi közös tevékenységünket. Emellett a Patkós Stúdió munkája volt a várossá nyilvánításhoz szükséges pályázat grafikai megjelenésének kidolgozása is, valamint az ebből készített egyedi, kis példányszámú könyv elkészítése is.
 
A tökéletes és igényes szerkesztési munka, valamint a látványos és szép fotók méltán nyerték el minden olvasó tetszését. Aki hasonló szépségű kiadványokat szeretne, keresse a Patkós Stúdiót, nem fog csalódni!

Szabóné Ronkó Erzsébet – oktatási szakreferens
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Patkós Gábort akkor ismertem meg, amikor kollégáinkkal részt vettünk az MME farmosi békamentési akcióján 2011 tavaszán, majd ezt követően meglátogattuk a Patkós Stúdiót. Az ötletes játékokat, interaktív táblákat, kirakókat alkalmasnak találtam arra, hogy élményszerű ismeretszerzést nyújtsanak a Kiskunsági Nemzeti Park látogatóinak is. Először mesesorozatunkhoz készültek puzzle-ök, védett és fokozottan védett, Kiskunságban élő fajokról és élőhelyekről. A játékok hamarosan a hozzánk látogató csoportok kedvenceivé váltak. Ezt követően Patkós Gáborral együttgondolkodva, az Ő és munkatársainak kreatív ötleteivel valósultak meg azok az interaktív táblák, melyek a Természet Háza emeleti kiállítóterében várják a természetet szerető és védő gyerekeket és felnőtteket. Sikerült közösen megtalálnunk az adott térbe illő formát, a megjelenített tartalomhoz legjobban illő interaktív elemeket, melyek egyaránt kiszolgálják a csoportok, az egyének és a családok igényeit. A táblák esztétikusak, az ismeretek megszerzéséhez az érdeklődő aktív közreműködésére van szükség, élményhez juttatják az idelátogatókat.

 

Madaras Attila – elnök
Falumegújítási Szakértő Bizottság

2005-ben első alkalommal hirdettük meg a Magyarországi Falumegújítási Díj pályázatot. 

Ennek célja, hogy felkutassa és bemutatassa a legjobb hazai gyakorlatokat, széles körben közkinccsé tegye. További célja, hogy megkeressük azt a települést, amelyik a legméltóbban képviselheti hazánkat az Európai Falumegújítási Díj versenyen.

Az első kiírás győztese egy akkor általam még ismeretlen település, Tápiógyörgye lett. Már elsőre feltűnt, hogy pályázatuk képi megjelenítése, a csatolt dokumentációk, poszterek kivitele messze kiemelkedik a mezőnyből. Csak jóval később tudtam meg, hogy mindez a Patkós Stúdió érdeme. Ezek a kimagasló minőségű fotók, anyagok bizonyították a fejlesztések kifogástalan megvalósulását, így jelentősen hozzájárultak az első díj elnyeréséhez.

A képi megjelenítés önmagában természetesen még nem érdemelt volna győzelmet. Ehhez kellett a pályázat tartalmilag is magas színvonala, és persze az a tervszerűség, tudatosság, komplex szemlélet, amit visszatükrözött, amivel Tápiógyörgye szinte a semmiből felépítette önmagát és lett mára falumegújítási etalonná. Ma már azt is tudom, hogy a Patkós Stúdió tevékeny részt vállalt a településfejlesztési koncepció kidolgozásában, és az adott pályázat mellett még további, több mint 100 pályázati anyag sikeres megírásában. Mint kiderült, a megcsodált tanösvények kialakítása is a stúdiót dícséri.Tápiógyörgye – és benne a Patkós Stúdió – tevékenysége az európai porondon is elismerést nyert: 2006-ban az Európai Falumegújítási Díjon megosztott második helyet ért el. Ezt Európa keleti feléből egyedül ők érték el, csak a leggazdagabb osztrák, német, luxemburgi tartományok képviselői kaptak ilyen kitüntetést. A tápiógyörgyeiek azonban nem ültek a babérjaikon, 2007-ben a Virágos Magyarországért versengés falu kategóriáját célozták és nyerték is meg. Pályázatuk (és persze a településkép) az Entente Florale nemzetközi versenyén is második helyezést ért.

Régi álmom vált azzal valóra, hogy 2002 után sikerült újraéleszteni a Településfejlesztési Füzetek szakmai kiadványsorozatot. Ez korábban 25 kiadványban és három különszámban nyújtott ingyenesen segítséget az önkormányzatok településfejlesztési, településüzemeltetési feladatainak ellátásához. A fentiek okán talán  már nem meglepő, de nyugodtan mondhatom, sokak számára megdöbbentő volt, hogy a folytatással nem a korábbi kiadót kerestem meg, hanem a Patkós Stúdiót. Tudni kell a kiadványokról, hogy azok teljesen dísztelen, fényképeket nem tartalmazó, egyszerű, a szakmaiságot célzóak voltak. Patkós úr – igényessége okán – persze hallani sem akart róla, hogy ilyen anyagok elkészítésében részt vegyen. Hosszasan győzködött, lépésről-lépésre vett le a lábamról. A honlapon megtekinthetők a falumegújításról szóló füzetek. Az első, 2008-ban megjelent kiadvány már jelentős előrelépés volt a korábbiakhoz képest. Higgyék el, az, hogy nem még díszesebb, gazdagabban illusztrált, az kizárólag rajtam múlt, nem a stúdión. A 2009-es kiadványnál már szerencsére hagytam magam, az eredményt ki-ki megtekintheti. Patkós úrral kiváló volt a munkakapcsolatunk.

 

Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy békén hagytuk, vagy udvariasan dicsértük egymást. Nem. Nagyon eleven volt a kapcsolatunk, szinte minden szót átrágtunk, a formai kialakítást naponta többször megvitattuk, győzködtük egymást. Egymás gondolataihoz, ötleteihez kapcsolódva, gerjesztve alakult ki az a végeredmény, amit mindketten vállalunk, amire büszkék vagyunk. Az első kiadványt a Tápiógyörgyén megrendezett, Magyarországi Falumegújítási Díj-2007, 2008-ban megrendezett díjátadó ünnepségre és konferenciára időzítettük, a másodikat pedig a Tápiógyörgyén elhatározott Falumegújító Polgármesterek Találkozójára. Mindkét alkalommal meglehetős késéssel született csak döntés a finanszírozásról, kezdődhettek meg a munkálatok, lehetetlen helyzetbe hozva a stúdiót. Megfeszített erővel Patkós úr mégis vállalta, hogy ha nem is az elképzelt minőségben, de mutatvány példányok elkészülhetnek a rendezvényekre. Nem tudom, mennyit aludhattak, de mindkét esetben, ha fáradtan is, de mosolyogva hozta az elkészült, végleges minőségű anyagokat, amelyek teljes körűen kinyomtatásra kerültek, 3000 példányban… Remélem, anyagi nehézségek nem állják a sorozat folytatásának útját. Hogy a kivitelezéssel kit bízok meg, nem kétséges.

Új munkáink Új munkáink

ÚJ MUNKÁINK

TANÖSVÉNYEK

KIÁLLÍTÁSOK

JÁTÉKOK

GRAFIKAI MUNKÁK

RÓLUNK

levél ikon 2767 Tápiógyörgye Táncsics Mihály út 41.

telefon ikon +36 30 382 0895

mobiltelefon ikon +36 53 583 544

email ikon patkos[@]patkosstudio.hu