Királyréti Látogatóközpont

A kiállítás egy részlete

 

 

 

 

2013 novemberében fejeződött be a Királyréti Erdei Iskola új, interaktív kiállításának telepítése, amely a Börzsöny élővilágának sokszínűségét reprezentálja. A Patkós Stúdió a munka kivitelezésében vett részt: látványos és izgalmas installációkkal gazdagítottuk a kiállítóteremben életre kelő börzsönyi világot.

 

 

 

 

A kiállítás egyszerre több korcsoportot képes megszólítani, hiszen az installációk között találunk olyat, ami a kisebbeket köti le hosszabb-rövidebb időre, míg más az idősebb korosztály számára lehet érdekes.

A terem bejárata mellett berendezett gyereksarok kiváló teret biztosít a legfiatalabbak számára a biztonságos játszva tanuláshoz, hiszen olyan eszközökkel találkozhatnak itt, mint például a plafonról lógó mozgatható fekete gólya, de további állatfajokkal ismerkedhetnek meg, ha a gyerekpadokra nyomtatott grafikákat tanulmányozzák.

A gyereksarok sok érdekes játékot rejteget a gyerekek számára

Mennyire ismered a Börzsöny természeti kincseit? – vitrinbe helyezett tárgyakkal, és az alattuk feltüntetett kérdésekkel, válaszokkal tesztelhetik tudásukat a látogatók a tájhasználat szekrénynél, míg a tapogatós szekrény az érzékszerveket hívja segítségül. A szekrény felső részén különféle prémeket lehet tapintani, alul pedig állati testrészeket tapogatni. Ezen az interaktív installáción magyar és Braille felirattal egyaránt szerepelnek a válaszok, így a vakok és gyengénlátók is képesek élvezni a kiállítást.

 

 

A kiállítás egyik legérdekesebb installációja a növényes szekrény, amely a Börzsöny 20 lágyszárú növényét mutatja be kivilágított, áttetsző lapokon, míg az alsó rész tálcás játékai néhány jellemző fásszárúval ismertetnek meg.

 

A Börzsöny a négy évszak változásának tükrében – a négy évszak szekrény – ezt a tematikát dolgozza fel évszakoknak megfelelő hangmontázsokkal, és a hozzájuk kapcsolódó állatok sziluettjével: a kereket forgatva az évszak jellemző állatainak hangjait hallhatjuk, a gombok megnyomásával kell kiválasztani, melyiket. A zöld fény felvillanása jelzi a helyes megoldást.

 

A teremben kapott helyet a különösképp érdekes zootróp, amely fázisrajzok segítségével képes olyan mozgásfolyamatok bemutatására, mint például egy levelibéka ugrálása vagy a nagyfülű denevér lepkevadászata.

 

Az interaktív kiállítás megvalósításában a
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából vettünk részt.

A kiállítást tervezte: Endrődiné Benkő Erika és Tanka Ágnes

 

Nyitva tartás:
hétköznap 9–15 óráig, egyéb időpontban egyeztetés szükséges
hétvégén és ünnepnap 9:30–17 óráig
pénztár zárás: a kiállítás zárása előtt fél órával

zootróp