Sasfészek-tó tanösvény, Páty

A tanösvényhez egy kilátó is tartozik

2018 első tanösvényét Pátyon, a Sasfészek-tó partján készítettük el. A hely érdekessége, hogy ez a gyorsforgalmú utakkal és ipari parkokkal övezett parányi tó még ilyen mostoha körülmények között is képes volt fennmaradni. A több száz védett madár táplálkozó helyeként szolgáló élőhely értékes hüllők és kétéltűek számára is menedéket nyújt. Sőt, olykor egy különleges látogató, a vidra is feltűnik a tónál.

A 6 állomásos tanösvényt bejárva a tó rejtegette színes élővilág képviselői mellett olvashatunk az élőhely több évszázadon át tartó történetéről, valamint az ökológiai hálózatban betöltött szerepéről. Egyes állomásai az ismeretszerzés mellett további változatos élményekre is lehetőséget adnak. A madármegfigyelő kilátóból a tó felett szálló, vagy fészkében pihenő madarakat tanulmányozhatjuk, a vízfelszín fölé nyúló stég pedig alkalmat teremt, hogy testközelből ismerkedhessünk meg a nádas élővilágával. Ha megéheznénk a friss levegőn, vagy kedvünk támadna élvezni a természet csendjét, a pihenőpont erre is lehetőséget ad, méghozzá nem akármilyen kilátással.

Az újonnan elkészült bemutatóhely végre a tavaszi napsütéssel együtt fogadja természetszerető látogatóit. Légy közöttük!

A vizek élővilágát bemutató tábla
A tanösvény nyitótáblája
A tanösvény egy kiépített ösvényen kanyarog
Lépcsősor a tanösvényen
További képek
és információk: