Bíbic tanösvény, Tápiógyörgye

A tanösvény első állomása a madármegfigyelő toronnyal

A Bíbic tanösvényt Tápiógyörgye önkormányzata hozta létre a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakmai közreműködésével, hogy a falu és a környezetében lévő területek élővilágát bemutassa vendégeinek.
Az útvonal a téglagyár melletti horgásztavaktól indul, itt a madármegfigyelő toronyból figyelhetjük meg a  halastavak élővilágát. Az út a továbbiakban gyepek és szántók között halad, ahol a szántók madarai is láthatóak. A Tápió-vidéken Györgye határában található a legtöbb szikes tómeder, esős években itt különösen gazdag madárvilág gyűlik össze. A harmadik állomáson a szikes puszták gyepeiről olvashatunk, és nyár végén akár még a Nemzeti Park szürkemarhagulyájával is találkozhatunk, melyet augusztusban hajtanak át a falun keresztül a györgyei gyepekre. A réten átkelve elérkezünk az Egyesült-Tápió partjára, a folyó a tavaszi hóolvadás után gyakran több négyzetkilométeren is kiönt medréből. Ilyenkor valóságos madárparadicsom alakul ki a sekély vízfelszínen számos ritkasággal.

 

 

A táblákon nyilak mutatják a haladási irányt

Az út a töltést követve ér vissza a faluba, ahol a település belsejében élő állatokról tudhatunk meg érdekes információkat, majd az utolsó állomás, a Falumúzeum következik. A tanösvény a Tápió-vidék egyetlen tanösvénye, amely lovaskocsival is bejárható. Látogassa meg a szintén Tápiógyörgyén épült Kalandok a pusztában tanösvényt valamint a Gólya élményparkot is!